Naslovnica arrow Produkcija arrow TV serijali arrow OTISCI - 15 GODINA POSLIJE
OTISCI - 15 GODINA POSLIJE
26 Dec 2007
 

Image Dokumentarni serijal "OTISCI - 15 godina poslije" čini 25 epizoda koje svjedoče o životu u sredinama u kojima su počinjeni  ratni zločini. Koliko ratni zločini utiču na svakodnevni život? Koliko opterećuju ljudske odnose? Koliko se o njima govori?

Serijal „OTISCI – 15 godina poslije“ dobitnik je „Erasmus EuroMedia Award 2007“ nagrade koju dodjeljuje ESEC / Evropsko društvo za obrazovanje i komunikacije iz Beča.

Realizovan je uz podršku ambasada Švajcarske, Norveške i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

U nastavku požete pogledati epizode koje su emitovane putem Javnog servisa Bosne i Hercegovine.

Grad Foča je godinama trpio sankcije zbog nekažnjavanja ratnih zločina. Petnaest godina poslije, Foči nedostaje polovina njenih stanovnika.

Doboj je grad koji ima historiju. I to dvije vrste.  Jedna, srednjevijekovna, danas se koristi za privlačenje turista.  Niz stepenice dobojske kule još šetaju vitezovi i princeze iz 13. vijeka. Druga historija, duga 15 godina, još je tabu tema.

Treća epizoda serijala „OTISCI-15 godina poslije“ donosi priču o gradu Vitezu. Gradu u kojem jedan datum ima dva suprotna tumačenja.

 Četvrta epizoda serijala “ OTISCI - 15 godina poslije „ govori o životu u gradu koji i danas trpi naslijedje rata. Bijeljina je i danas pod sankcijama zbog nespremnosti da se suoči sa svojom prošlošću.

Grad Goražde pod opsadom je bio oko 1300 dana. Petnaest godina poslije, bivši vojnici zaraćenih strana zajedno grade ono što su porušili. I pozivaju političare da ne raspiruju međunacionalnu netrpeljivost.

U Zavidovićima je tokom rata smješten mudžahedinski logor. Petnaest godina poslije, o počinjenim zločinima se u ovom gradu još uvijek malo zna i malo govori.

Ratna prošlost grada Konjica ostala je obilježena logorima u koje su zatvarani srpski civili. Ni petnaest godina poslije u selu Bradina nema povratnika.

U vremenima kada se u Livnu sve dijelilo na srpsko i hrvatsko, jedno prijateljstvo se učvršćuje. Mislav čuva Stevanovog devetomjesečnog sina od odmazde i šalje ga roditeljima, preko razmjene. Petnaest godina poslije, i dalje se ustručavaju da o tome javno govore u svojim selima. 

Grad Stolac do rata važi za prelijepi hercegovački biser, poznat po mediteranskoj klimi i dobrim vinima.  Danas je to podijeljeni grad. Njegovi stanovnici, i petnaest godina poslije, iščekuju da ratne zločince stigne pravda. 

U novoj epizodi serijala "Otisci - 15 godina poslije", pogledajte kako su zvornički ribolovci, iz različitih nacionalnih zajednica, našli načina da prevaziđu tešku ratnu prošlost. Kako, petnaest godina poslije, zajednički jezik nalaze povratnici Bošnjaci i Srbi izbjegli iz Federacije.

Simbol Višegrada, most Mehmed-paše Sokolovića, u posljednjem ratu umrljan je krvlju bošnjačkih civila. Kako danas, petnaest godina poslije, stari i novi stanovnici Višegrada doživljavaju ovu građevinu?

Drvar, grad slavne prošlosti, u posljednjem ratu doživljava nevjerovatne migracije. Prijeratna, većinski srpska zajednica, u ratu je silom pretvorena u sredinu sa većinski hrvatskim stanovništvom. Ko živi u Drvaru 15 godina poslije, saznajte u novoj epizodi.


Velika Kladuša je osamdesetih godina prošlog stoljeća grad sa nevjerovatnom stopom razvoja. Godine 1984., izvoz Agrokomercovih proizvoda trostruko je veći u odnosu na prethodnu godinu. Nezaposlenih nema. Petnaest godina poslije međubošnjačkog sukoba, djeca pripadnika poražene vojske meta su okrutne diskriminacije. Ratni zločini još čekaju na rasvjetljavanje. A od privrednog giganta ostale su samo limene konstrukcije.Sanski most je grad u kojem su ratni zločini značajno obilježili prošlost njegovih stanovnika. Na odredjeni način, stradale su svi, bez obzira na nacionalnost. Da li prošlost obilježena zločinima opterećuje sadašnjost i budućnost stanovnika? Koji su načini prevazlaženja ove društvene rane?Uz slavnu antifašističku, Prijedor je u posljednjem ratu dobio i neslavnu, zločinima obilježenu prošlost. Petnaest godina poslije, to je grad sa najviše optuženih ratnih zločinaca i najviše osumnjičenih za ratne zločine. Oni i danas žive normalnim životom pored svojih dojučerašnjih žrtava.Kada snage HVO-a 1993. godine ruše Stari most u Mostaru, pucaju skoro sve niti zajedništva. Grad se i definitivno dijeli na dvoje. Jedna obala Hrvatima, druga Bošnjacima. Petnaest godina poslije, Stari ponovo povezuje dvije obale. Kako se Mostarci nose sa preostalim, nevidljivim linijama razdvajanja?


Bratunački Bošnjaci posljednji rat pamtiće po ubistvima, logorima i progonima. Bratunački Srbi ostaće nezadovoljni što su zločini nad Srbima ostali u sjeni zločina nad Bošnjacima. Kako, 15 godina poslije, naći zajednički jezik i okrenuti se radu i boljem životu? Sigurno ne sa ovakvim političarima – rekli bi i Srbi i Bošnjaci.Oko Brčkog se tokom mirovnih pregovora u Dejtonu lome koplja – ko će dobiti grad na Savi? Zbog svog strateškog položaja i jedine bh. luke, želi ga i Republika Srpska i Federacija BiH. Petnaest godina poslije, Brčko je grad u kojem žele živjeti i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati. Ovdje su plate veće, a škole multinacionalne.Prijeratna općina Prozor, u ratu dobija još jedno ime – Rama. Dobija i crnu mrlju na svojoj historiji - zločin nad civilima u hrvatskom selu Uzdol koji su počinili pripadnici Armije BiH. Petnaest godina poslije, ovdje djeca idu u odvojene škole, mladi izlaze u odvojene kafiće, vjerski službenici međusobno ne komuniciraju a preživjeli stanovnici Uzdola i danas dobijaju samo obećanja – da će ubice njihovih porodica biti kažnjene.Iz Bosanske Krupe, nekada lijepog i prosperitetnog gradića, naprije su protjerani Bošnjaci i Hrvati. Nekoliko godina kasnije, na red dolaze Srbi. Danas, na prijeratnom teritoriju jedne općine funkcionišu još dvije,  Bužim u Federaciji i Krupa na Uni u Republici Srpskoj. Tri općine, tri priče za sebe...


Vlasenica, lijepi istočnobosanski gradić, u ratu ostaje bez Bošnjaka. Preživjeli su protjerani a u njihove domove dovedeni Srbi iz Sarajevske regije. Petnaest godina poslije, posla je malo i za Srbe i za povratnike Bošnjake, narodna kuhinja radi punom parom, čak ni bliski prijatelji ne ulaze u ratne teme a najveće nacionaliste Vlaseničani prepoznaju među mladima.  Može li skijalište izgrađeno za potrebe 14. zimskih olimpijskoh igara biti slamka spasa?Petnaest godina poslije genocida, još se vode rasprave o tome – treba li Srebrenici udahnuti život, treba li joj kultura i zabava? Smije li se ovaj grad okrenuti normalnom životu ako svi nestali nisu pronađeni i dostojanstveno pokopani?  Srebreničani su se, za razliku od dušebrižnika iz oba entiteta, odlučili za život. Nemilosrdna medijska eksploatacija Srebrenice ih opterećava. I sve više su svjesni da se za bolji život moraju postarati sami.Prije rata, u Bosanskom Šamcu živi najviše Hrvata. Petnaest godina poslije, Šamac je većinski srpska zajednica. U gradu ponovo žive haški osuđenici. Iako su odležali kazne za zločine počinjene nad nesrbima u Šamcu, čak se kandiduju na političke funkcije. Dok se o ratnim zločinima još uvijek nerado govori. Ljudi se ipak vraćaju jer – kod kuće je najljepše.Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Prije 15 godina, njegovi stanovnici ponose se 'sarajevskim duhom' i dobrim ljudima. Međusobnim uvažavanjem vjera, nacija i svjetonazora. Petnaest godina poslije, tragovi višegodišnje opsade i razaranja grada još su svježi. Paralelno postoje dva Sarajeva. Nezadovoljni građani sve češće izlaze na ulične demonstracije. U jednom Sarajevu zbog kriminala, u drugom zbog Kosova. Ipak, i jednima i drugima sve je jasnije - ovdje je dobro uglavnom samo vlastodršcima i kriminalcima. Zbog njih su ratni zločini nad građanima Sarajeva - Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalim - i dalje osjetljiva tema.


U posljednjoj, 25. epizodi serijala OTISCI – 15 godina poslije, pogledajte: Šta su jedni drugima rekli stanovnici 10 bh. gradova kada su prvi put otvorili temu ratnih zločina? Ko o tome i dalje ne želi da govori?  Šta je važnije  - nacionalni lider ili najbliži komšija? Jesu li odnosi među nacijama zaista tako loši kako to prikazuju mediji? Treba li nam suočavanje s prošlošću? Ima li nade za nas saznaćete u epizodi – Suočavanje.


Users' Comments (2)
Jezik komentara Bosanski (0), English (0)
Posted by vedo, on 07-02-2009 08:03,
1. o tv serijalu
svaka cast xyfilms, i sve naj naj u buducem radu...
 
» Prijavite komentar Administratoru
» Odgovorite na komentar...

Posted by dinko, on 27-01-2008 19:42,
2. pravo dobro
zanimljivo
 
» Prijavite komentar Administratoru
» Odgovorite na komentar...

Dodajte Vaš komentarmXcomment 1.0.6 © 2007-2015 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prošli
Advertisement

_RSS_


_language/jezik_